Spel som främjar hälsan

En ny trend inom tv-spel är att spelen inte bara ska vara roliga, utan också bra för hälsan, till exempel genom att främja motion och rörelse. Ledande inom denna trend är Nintendo, som med sin konsol Wii introducerade en rad spel som går ut på att man ska svinga kontrollen, springa på stället eller hoppa så högt man kan för att göra framsteg. Det medföljde till och med ett spel till konsolen, Wii Sports, där spelare kunde prova på sporter som tennis, baseball, golf, bowling och boxning i virtuell version. Till Wii släpptes även spelet Wii Fit, där man med hjälp av en så kallad Balance Board kunde ägna sig åt en rad olika styrkeövningar och konditionsövningar, och mäta sina framsteg i viktnedgång. Det var med andra ord ett komplett träningsredskap och träningsprogram i tv-spelsform, och det var det första spelet i sitt slag.

Nintendo har även fått tv-spelsintresserade över hela världen att röra på sig genom sin franchise Pokémon. Den blev nämligen upphovet till mobilspelet Pokémon Go, ett spel som till större delen spelas helt genom att man går, springer eller cyklar. Spelet är GPS-baserat, och går ut på att man ska fånga Pokémon som befinner sig i ens omgivningar. För att fånga dem måste man ta sig till platsen där de befinner sig. Spelet belönar också rörelse genom att man kan kläcka Pokémonägg och få nya Pokémon genom att gå ett visst antal kilometer.

Vissa delar av hälsan kan dock tv-spel aldrig råda bot på, till exempel munhälsan. För en god munhälsa gäller helt enkelt hederlig gammal tandborstning och regelbundna tandläkarbesök. Om det är dags för dig att besöka en tandläkare kan du gå in på Distriktstandvarden.se för att hitta en centralt belägen tandläkare i Stockholm. Då kan du även passa på att fånga några Pokémon på vägen.