Populära plattformsspel

Plattformsspel var en vanligare genre under tv-spelskonsolernas tidiga år, där spel som MegaMan till NES och Rayman till Playstation var stora titlar inom genren. Plattformsspel kan definieras som att huvudmekanismen i spelet går ut på att spelaren ska styra sin karaktär genom en bana, som kräver hopp mellan olika plattformar. Spel där hoppen sker automatiskt räknas dock inte till plattformsgenren; spelaren ska själv kontrollera hoppet, och det ska vara möjligt att missa plattformen.

Det allra mest populära plattformsspelet genom tiderna är sannolikt Super Mario Bros, som liksom MegaMan ursprungligen skapades för NES, Nintendo Entertainment System. Super Marios popularitet är så stor att fler känner igen den rödklädde rörmokaren än Disneys maskot Musse Pigg, och sedan det första spelet i serien kom ut år 1985 har ytterligare 21 spel (om man inte räknar spinoffer) tillkommit. Mario har också tagit steget från 2D till 3D, men plattformselementet i spelet är fortfarande tydligt. Just Marios olika typer av hopp är nämligen det främsta vapnet en spelare har, både mot fiender och för att avancera i banan. Även om hoppen varierar något från spel till spel, kan Mario i de flesta fall dubbelhoppa, trippelhoppa, hoppa mot väggar, slå volter bakåt och långhoppa. I de första spelen var spelmekaniken betydligt enklare, då Mario hade ett enda hopp. Spelaren hade dock redan då stor kontroll över hoppet genom att höjden kunde kontrolleras genom hur länge hoppknappen hölls intryckt, och genom att man kunde ändra riktning mitt i ett hopp.

Ett spel som inte har tillnärmelsevis lika lång historia som Super Mario, men som ändå har uppnått stor popularitet, är Little Big Planet. Det första spelet i serien kom ut år 2008, och sedan dess har två uppföljare kommit. I spelet tar spelaren kontroll över en liten figur gjord av säckväv, och ska genom att hoppa och lösa pussel ta sig igenom banor och samtidigt samla föremål och poäng. Det unika med Little Big Planet är att spelarna förutom att spela spelet också kan skapa banor själva med föremålen de samlar, och dela dessa banor med andra spelare i ett onlinecommunity.

Plattformsspelen har fått en slags ny guldålder tack vare den stora mängd indiespel som utvecklas av små, självständiga spelutvecklare. Som ett exempel på sådana spel kan nämnas Super Meat Boy, som kom ut år 2010 och som har blivit hyllat av både spelare och kritiker. Om du själv drömmer om att utveckla ett lika framgångsrikt plattformsspel, och vill ha hjälp med marknadsföringen genom att spela in en nyskapande reklamfilm, kan du ta hjälp av ett produktionsbolag som Crisp Film. De har bred erfarenhet, och kan hjälpa dig att ta fram den känslan som du vill förmedla i just ditt spel.