Olika typer av sportspel
Sport och tv-spel känns för många som något av en motsättning, eftersom de som tycker om att spela tv-spel sällan tycker om att ägna sig åt sport, och tvärtom. Trots det är sportspelen, det vill säga tv-spel som baserar sig på en eller flera sporter, en stor del av tv-spelsbranschen, och det finns flera mycket framgångsrika serier av sportspel som drar in miljontals kronor i intäkter varje år.
De kanske mest kända och framgångsrika av dessa sportspel är EA Hockey och FIFA Football, som båda utvecklas av EA Sports och som handlar om ishockey respektive fotboll. Av de två spelen är EA Hockey (i Nordamerika känt som NHL Hockey) det äldsta, då det första spelet i serien utkom år 1991 till Sega Mega Drive. Spelet blev mycket framgångsrikt, och rankades bland annat som tidernas näst bästa Sega Mega Drive-spel av tidningen Mega. Det alla dessa spel har gemensamt är att man som spelare tar kommando över en spelare i ett lag (eller över ett helt lag) och spelar en match mot ett motståndarlag i antingen fotboll eller hockey. Spelarna utför olika handlingar baserade på de knapptryckningskombinationer som spelaren matar in.
NHL Hockey var dock långt ifrån det första sportspelet – år 1991 var sportspel redan ett beprövat koncept, som hade rönt stora framgångar. Många av de sportspel som anses mest klassiska idag utkom till exempel till Nintendo Entertainment System (NES), en konsol som utkom år 1986 i Sverige. Bland dessa kan nämnas Tecmo Bowl (amerikansk fotboll), som utkom år 1989, Punch-Out (boxning), som utkom år 1984, och Double Dribble (basket) som utkom år 1986 som arkadspel och år 1987 till NES. Andra nämnvärda klassiker är Ice Hockey, ett hockeyspel som utkom år 1988 till NES, NBA Jam, ett basketspel som utkom år 1993 (först som arkadspel, därefter till Sega Genesis och SNES) och Excitebike, ett motocrosspel från år 1984 (också det släppt till NES).
Andra, mer moderna spel kan snarare sägas vara en slags sportsimulatorer, då spelen försöker efterlikna upplevelsen av att utöva sporten i verkligheten så mycket som möjligt. Ett tydligt exempel på detta är spelet Wii Sports, som medföljde den revolutionerande konsolen Wii när den släpptes. Det som var revolutionerande var dess kontrollsystem, då den använde sig av rörelsedetektorer, och med Wii Sports ville Nintendo visa upp vad deras nya konsol kunde göra. Således innehåller spelet en rad olika sporter som kräver specifika rörelser, som bowling, tennis, golf, baseboll och boxning. Genom att hålla i kontrollen, som är utformad som en kort stav, kan spelaren utföra dessa rörelser i verkligheten, och kontrollera spelkaraktären genom sina rörelser. På det sättet får man upplevelsen av att man svingar en tennisracket, kastar ett bowlingklot eller jabbar i boxning. Trots att sportspelen på detta sätt revolutionerades, finns det dock fortfarande ingenting som kan mäta sig med att faktiskt spela bowling, golf, tennis eller någon annan sport i verkligheten. Om du skulle vilja prova på den äkta varan, för att se hur Wii Sports står sig mot faktisk sport, kan du till exempel spela bowling i Stockholm på O’Learys i Kista. Där kan du dessutom avnjuta en god middag i samband med bowlingen, en svårslagen kombination som inte går att simuleras i tv-spel.