Att spela gör dig smartare

Det har sagts i många år att datorspel gör att du blir dum. Men nu hävdar vissa forskare och andra erfarna spelare att det inte alls är så, utan tvärt om, att det finns vissa datorspel som gör att du blir smartare, så du kan därför fortsätta spela utan att ha dåligt samvete!

Det är ett konstaterat faktum att människor genom alla tider har lärt sig som mest när de har upplevt saker och ting. Genom att spela får spelaren en upplevelse, vilket i sin tur gör att inlärningen blir enklare. Att göra sådana ”digitala utflykter” gör att du även lär dig saker på en och samma gång.

Tänka strategiskt

Det har visat sig genom studier och forskning att det finns några spel som faktiskt är bra för oss. En rapport som kommer från EU konstaterar att datorspel kan vara ett praktiskt och framgångsrikt hjälpmedel i undervisningen av ungdomar och framför allt barn, eftersom de lär sig färdigheter som är viktiga, exempelvis att kunna tänka strategiskt, vara kreativa och ha lättare för att samarbeta.

I rapporten som EU:s ”Committee on the Internal Market and Consumer Protection” har sammanställt, uppmanas alla skolor i Europa att använda just datorspel inom undervisningen. Det finns flera skolor som har börjat använda dataspelet ”Minecraft” och det finns till och med en speciell version av detta spel som Microsoft har lanserat, och är skräddarsytt just för att användas i klassrummen.

Smarta spel

Det gäller naturligtvis att välja de rätta dataspelen för att du ska bli smartare- för att du ska kunna utvecklas och bli mer kreativ och språkkunnig. Här kommer några tips på spel som gör dig smartare:

Minecraft

Spelet Minecraft finns för PC, mobiler och spelkonsoler. Spelet är ett överlevnads- och sandlådespel, då det gäller för den som spelar att bygga med kuber som är i 3D, samt att riva konstruktionerna. Det går att använda sig av olika hjälpmedel i spelet för att skapa banor med mera.

Dessutom behöver du inte vara ensam och spela, utan det går att spela med andra spelare samtidigt. Då kan ni tävla om de olika resurserna, bygga tillsammans, förstöra för varandra och så vidare. Detta innebär att den som spelar Minecraft utvecklar och tränar sin kreativitet, och i versionen för skolorna finns allt som behövs i undervisningen. På detta vis får ungdomar och barn lära sig geometri och matematik på ett sätt som är underhållande!

Andra spel

Andra spel som också gör dig smartare hittar du nedan:

  • Sims 4
  • Mario Kart
  • Splatoon
  • 1-2 Switch
  • Sportspel – Fifa, NBA, Madden och NHL för att nämna några.

Detta gör att lärare kan få fler verktyg i lärandet för barn och ungdomar!

Mer info

Vill du ha mer info om spel som är bra för lärandet, går det hitta det på nätet. Du gör precis som om du vill har mer information om att köpa bostäder utomlands klicka här eller annat som du kan tycka vara spännande och är nyfiken på.