Playstation kontroll

Kända spelturneringar

E-sport står för elektroniskt sport och omfattar alla typer av tävlingar som finns inom spel på data eller konsol. Under de senare åren har turneringar och tävlingar för e-sport ökat enormt, vilket har gjort det lönsamt för spelare att delta i dessa turneringar. Med massor av nya fans och spel som konstant drar in flera människor i spelvärlden, skapar det ett intresse som leder till större och större turneringar. De största turneringarna brukar kallas ”Majors”, och kan dra in tittarsiffror större än de flesta sporterna. Det finns flera typer av turneringar och de spelas via antingen internet eller ett LAN-party. Vid LAN turneringar samlas alla i en stor lokal eller arena, där alla kan ta del av turneringen live.

Man som spelar

Det största LAN-party i hela världen befinner sig faktiskt i Sverige, denna festival heter Dreamhack. När du besöker lokalen hämtar du med dig din egna dator och kopplar upp dig till deras nätverk. Dreamhack har väldigt stora turneringar som brukar omfatta spel som exempelvis Starcraft, League of legends och Counter Strike. I spelvärlden finns det massvis med turneringar. Dessa turneringar brukar ha enorma vinstpriser där det vinnande laget kan gå hem med en summa på flera miljoner kronor. Därför skapas professionella lag som deltar i turneringarna och kör mot varandra. Olika prispooler skiljer sig åt beroende på vilket spel som spelas på turneringen, där de hetaste spelet oftast har den största prispoolen. Det första priset någonsin utdelat vid en turnering var år 1997 då Dennis ”Thresh” Fong vann en Quake turnering där belöningen var en splitterny Ferrari. Idag finns det E-sport events som exempelvis The internationals och League of Legends World Championship, där du kan kolla på intressanta matcher hela dagen. Att ha en termos med tryck innehållande massor av kaffe är ett måste för att kunna hänga med i alla matcher och veta vilken som är din.

The Internationals

Killar som kollar på spel

The international Dota 2 Championship är den största turneringen i världen för Dota 2, baserat på prispoolen. Hittills har de haft 7 turneringar där den senaste turneringen hade en prispool som låg på över 24 miljoner dollar. Under denna turnering slog de världsrekordet och är den första E-sports eventet att någonsin ha en prispott på över 24 miljoner dollar. Självklart så tar inte vinnaren hem hela potten, utan de delas där det vinnande laget får den största summan och sedan trappas det ner beroende på vilken plats laget hamnar på. I detta fall fick det vinnande laget 10 miljoner dollar vilket innebär att varje spelare vann cirka 2 miljoner dollar. För två år sedan under The international 5 turneringen, så vann det amerikanska laget Evil Geniuses över 6 miljoner dollar. Den yngsta spelaren i laget Syed Hassan, blev den första inom E-sporten att vinna en miljon dollar vid sextonårs åldern. För dig som bor i Sverige blir det jättelätt att ta del av festivalen Dreamhack. Där kan du träffa massa av stjärnor inom e-sporten på besök i Sverige, och kolla på när de största lagen tävlar om vinstpotten.