Hockey i spelvärlden

Hockey är en av världens mest populära sporter, och det är därför inte konstigt att man har försökt efterlikna denna sport i tv-spelets medium. Hockeyspel har funnits ända sedan slutet av 1980-talet, då det fanns så få spel att välja bland att titlarna kunde vara så enkla som Ice Hockey. Faktum är att just det är namnet på ett hockeyspel som utkom till NES, Nintendo Entertainment System, år 1988. Spelet var med dagens mått mätt mycket grundläggande: man valde sitt lag och spelade en match bestående av tre perioder. Det finurliga i spelet låg i att skapa en taktisk laguppställning, eftersom det fanns tre olika kroppstyper att välja mellan för spelarna, som alla hade olika egenskaper: snabb men svag, medelmåttig eller stark men långsam.

Ett annat spel till NES är Blades of Steel. Det utkom först som arkadspel år 1987, men kom till konsolen NES år 1990 i Europa. I detta spel fanns åtta lag att välja mellan, som alla var fiktiva. Det fanns ingen spelmässig skillnad mellan lagen förutom färgen på deras tröjor, vilket skulle kunna få detta spel att verka mindre avancerat än Ice Hockey, men själva spelmekaniken och matcherna var betydligt bättre i detta spel. En faktor som sannolikt gjorde spelet mer populärt var till exempel att man själv kunde styra de slagsmål som bröt ut på isen.

Ett av de mest populära hockeyspelen genom tiderna är NHL, som egentligen är en spelserie. Det första spelet i serien, NHL Hockey, kom ut år 1991 till konsolen Sega Mega Drive. Sedan dess har ett nytt spel i serien släppts varje år, och i takt med att tv-spelstekniken har förbättrats har också grafiken och spelmekaniken förbättrats, och spelet har blivit allt mer verklighetstroget. Precis som namnet antyder har spelet en koppling till den nationella hockeyligan i USA, NHL, då ligan har licensierat ut sitt namn och sitt varumärke till EA Sports, som utvecklar spelen. Det betyder att spelet använder sig av de faktiska lagtröjorna, lagnamnen och arenorna i NHL. Även NHLP, National Hockey League Players’ Association, har gett sitt godkännande till spelserien, vilket gör att även de individuella spelarnas namn används. Om man alltid har drömt om att spela hockey som Wayne Gretzky eller Peter Forsberg, är detta med andra ord rätt spel. Ett annat tips för fans av NHL är webbutiken Gameday.se, där man hittar alla NHL-kläder man kan tänka sig. Då kan man verkligen komma i stämning och visa ens sanna färger, oavsett om man ska på match, kolla på match hemma i soffan eller spela lite NHL Hockey.

Ända sedan NHL Hockey släpptes år 1991 har spelserien i princip dominerat hockeygenren i spelvärlden, och frågan är därför om vi kommer att få se något annat hockeyspel i framtiden. Än så länge verkar det dock knappast finnas något behov för det, då EA Sports fortfarande håller måttet, och fortsätter skapa bra hockeyspel.